Wonen in De Overtuin betekent leven in en met het groen. Het park is geen losse groene zone, maar een levend landschap dat zich verweeft met de buurt. We spreken met landschapsarchitect Sander van den Bosch van DELVA over de visie achter dit unieke park.
Een park met een verhaal
De Overtuin heeft een rijke historie. Ooit lag hier de overtuin van landhuis Schoonzigt, een weelderige tuin aan het water, verbonden met het landgoed via een bomenlaan. Later werd het een industriële plek, waar beton werd geproduceerd. We wilden beide verhalen samenbrengen en een hedendaagse laag toevoegen. Zo wordt de oude Boslaan in ere hersteld en komen er fruitbomen die verwijzen naar de vroegere overtuin. Anderzijds sluit het park aan op de omgeving en de eigenschappen van bodem en water. Zo voelt het park als een plek met karakter, waar geschiedenis en natuur samenkomen.

Een groen park voor iedereen
Dit park is meer dan een groene strook in de buurt. Het is een plek waar je wandelt, speelt en elkaar ontmoet. Overal zijn doorkijkjes naar het landschap, zodat je het gevoel hebt dat je midden in de natuur woont. De hofjes en straten sluiten aan op het park, waardoor het landschap als een geheel voelt. Vanaf het moment dat je hier komt wonen, is het groen al volop aanwezig. De straten krijgen een groene uitstraling en de erfafscheidingen worden direct aangelegd met hagen. Dit is ontzettend belangrijk voor de beleving: je bent vanaf dag één dat je hier woont omringd door een groene omgeving.
Duurzaam en in balans met de natuur
We hebben het park zo ontworpen dat het slim omgaat met water en klimaat. Door hoogteverschillen zorgen we ervoor dat regenwater op een natuurlijke manier infiltreert in de bodem en er anderzijds op momenten van hoog water een spel aangegaan wordt met het water in het park. Zo biedt het park ruimte voor waterberging, de ontwikkeling van bijzondere vegetatie en ontstaat er veelzijdig gebruik. Zo blijft het park groen en gezond, zelfs in droge periodes. We kiezen voor gebiedseigen beplanting, zoals eiken, wilgen en elzen, en voegen fruitbomen toe. Dit versterkt niet alleen de biodiversiteit, maar zorgt ook voor een plek waar bewoners letterlijk kunnen genieten van wat de natuur te bieden heeft.
Duurzaamheid zit niet alleen in de inrichting van het landschap, maar ook in de materialen die we gebruiken. We werken met hoogwaardige, Hollandse materialen die lang meegaan. Gebakken klinkers, hout en waar mogelijk hergebruikt beton spelen een belangrijke rol in de inrichting van de buitenruimte. Klimaatadaptatie en biodiversiteit zijn vanzelfsprekend in ons ontwerp: we creëren een gezonde leefomgeving die meebeweegt met de natuur en generaties lang mooi blijft.

Spelen en ontmoeten
Hier geen standaard speeltuinen, maar speelse landschappen waar kinderen hun eigen avonturen creëren. Denk hierbij aan boomstammen om over te balanceren, stapstenen, loopplanken – alles wat uitnodigt tot ontdekken. Ook voor volwassenen is dit een plek om samen te komen: een kop koffie op een bankje, een buurtpicknick of een ontspannen avondwandeling. Het park is er voor iedereen.
Leven in het landschap
Wat De Overtuin uniek maakt, is dat het park geen decor is, maar een levend onderdeel van de buurt. Hier woon je in een omgeving die je uitnodigt om buiten te zijn, om buren te ontmoeten en om je thuis te voelen in het groen. De opzet van de buurt draagt bij aan een gevoel van community: het landschap verzacht de grens tussen privé en openbaar, waardoor je vanzelf in contact komt met anderen. Dat is echt een kwaliteit van dit plan.
Je ziet het al voor je: stepjes en speelgoed blijven gewoon op straat liggen, omdat het veilig voelt. Kinderen spelen in de hofjes en in het park, terwijl er altijd een oog op straat is. Dit is een buurt die leeft, waar de ruimte ondersteunt wat vanuit de mensen zelf komt. Hier woon je niet alleen, hier maak je deel uit van een omgeving die je omarmt en uitnodigt om samen te genieten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.